novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Planinsko društvo Šoštanj deluje na področu zahodnega dela Šaleške doline že preko 110 let. V okviru društva delujejo mladinski, vodniški in markacijski odsek ter dve sekciji: Zlatorog in Gaberke. Društvo upravlja tudi dve obhodnici in sicer Trško pot okoli Šoštanja in Ravensko pot. Včlanjenih je okoli 300 planink in planincev, ki imajo možnost, da se udeležijo preko 20 izletov, pohodov, taborov in tur, ki jih društvo organizira vsako leto. Postanite oz. ostanite člani PD Šoštanj tudi vi! Obiščite društveno pisarno na Koroški cesti 13 (bivši vrtec Lučka) v uradnih urah, ki so vsak četrtek od 18h do 20h.

 
ZGODOVINA
AKTIVNOSTI 2019
ORGANIZIRANOST
SEKCIJE
ČLANARINA 2019
TRŠKA in RAVENSKA POT
Avtor: www.pzs.si
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava
Vreme


Domov > Fotogalerije > ŠTEHARNIKOV VRH - 1018 m Ostale galerije

ŠTEHARNIKOV VRH - 1018 m

 Število vseh ogledov: 0

V naslovu imenovan hrib leži na Koroškem ,natančneje med rekama Dravo in Mežo in se po svoji dolžini razteza med Dravogradom na vzhodu in sedlom Holmec na zahodu.Na južnih pobočjih tega hriba  ležijo slovenski javnosti iz Vorančevih črtic in povesti poznane vasi Šentanel,Jamnica,Strojna in Brinova gora.Izhodišče našega pohoda so bile Ravne na Koroškem ,kjer smo po za nekatere obvezni jutranji kavici nadaljevali peš proti našemu cilju,ki ga domačini po domače imenujejo Šteharski vrh.Hodili smo po stezah in kolovozih ter ves čas opazovali sosednjo Peco ,ki je še bogato zasnežena.Med potjo smo opazovali samotne kmetije,ter goste koroške gozdove in kmalu smo se znašli na Šteharnikovem vrhu,kjer smo si na klopi odpočili ,se vpisali v vpisno knjigo ,pomalicali in nadaljevali navzdol po drugi poti proti lepo obnovljeni cerkvi Sv. Križa.Med potjo smo premagovali podrta drevesa,ter opazovali posledice moči narave.Prispeli smo do ceste proti Libeličam in kmalu uzrli Dravograjsko jezero,kjer nas je že čakal prevoz proti domu.

Lovro Kuhar - Prežihov Voranc ( 1893 - 1950 )

Prežihov Voranc se je rodil v Podgori pri Kotljah, kjer je tudi končal osnovno šolo. Ob materinih pripovedih se je oblikoval Vorančev pripovedniški dar. Ker mu oče ni dovolil, da se vpiše v gimnazijo, se je začel izobraževati sam. Leta 1919 se je zaposlil kot delavec, nato kot uradnik v jeklarni na Ravnah. Ker je aktivno deloval v ilegalni KPJ, je moral leta 1930 v emigracijo, živel je na Dunaju, v Parizu in Moskvi. Kot agent kominterne je potoval po Evropi, zaradi komunistične dejavnosti je bil tudi večkrat zaprt. Sčasoma je postal eden vodilnih mož (član politbiroja CK) KPJ. Po sporu z Josipom Brozom Titom se je leta 1939 ilegalno vrnil v Slovenijo in skrivaj bival v Ljubljani. Do aprila 1941, začetka druge svetovne vojne v Jugoslaviji, se je umaknil iz politike in se posvetil pisanju.

 

Slike iz italijanskega policijskega zapora (1943)

 

Po ustanovitvi OF se je ponovno aktiviral v partijskih organih in v različnih komisijah OF. V začetku leta 1943 so ga aretirali pripadniki MVAC in ga predali Italijanom. Po kapitulaciji Italije so ga Nemci odpeljali v zapor v Begunje in nato na nadaljnja zasliševanja na sedež gestapa v Berlin. Nemci so mu med zasliševanji ponudili predsedniško mesto slovenske marionetne države, ki bi jo poleg Ljubljanske pokrajine in Primorske sestavljali tudi Gorenjska in Štajerska, a je ponudbo odklonil. Nato so ga poslali v koncentracijsko taborišče Sachsenhausen in januarja 1945 v Mauthausen, od koder se je po vojni vrnil v domači kraj. Postal je tudi predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani.

 

Datum: 01.05.2019
Avtor: Borut Zajc
   
   
   
   
   
V sodelovanju s Portalom sostanj.info