TURNOKOLESARSKI IZLET: ČRNA NA KOROŠKEM – SOLČAVA

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

TURNOKOLESARSKI IZLET: ČRNA NA KOROŠKEM – SOLČAVA

11. septembra, 2021 @ 6:00 - 17:00

VODNIKA: Primož Grudnik (TKV1), Tomo Drolec (pripravnik TKV 1 – izpitna tura).

KRAJ IN DATUM IZVEDBE: Šoštanj, 11.9.2021 ob 6:30.

ZBIRNO MESTO: Pred Gasilskim domom v Šoštanju.

CENA: /

TRAJANJE: Start kolesarjenja ob 8:00, povratek predvidoma v poznem popoldanskem času.

DOLŽINA: cca 50 km (odvisno od dodatnih ogledov na poti).

NAJVIŠJA TOČKA: Preval nad Toplo (1413m).

SKUPNO VZPONA:  cca 1520 m.

TEŽAVNOST: srednje zahtevna tura (vzpon V3-mestoma V4, spust S3-mestoma S4) .

PODLAGA: makadam, asfalt, vlaka, markirana planinska pot.

OPREMA:

–       tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem

–       čelada, rokavice, očala, rezervna majica

–       hrana in pijača iz nahrbtnika

–       rezervna zračnica, tlačilka, orodje, komplet za krpanje zračnic

–       osebni dokument

PRIJAVE : https://migimigi.si/stkp1dan/?ref=564

Ker je število udeležencev, ki jih bo vodil en vodnik na posamezni etapi, omejeno na osem, se prijavi čim prej oz. najkasneje do vključno 9. septembra!

Dodatne informacije:  Primož Grudnik 031 583 273, Tomo Drolec 041 785 698, https://stkp.pzs.si/2016/03/29/dom-na-peci-kumer-v-koprivni-sv-duh-v-podolsevi-dom-planincev-v-logarski-dolini/

S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje.

Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture.

V primeru slabih vremenskih razmer bo tura prestavljena. O vseh podrobnostih in morebitnih spremembah bodo prijavljeni udeleženci pravočasno obveščeni preko e-pošte.

 

OPIS:

Bodite tudi vi eden izmed kolesarjev, ki boste sprejeli izziv »MigiMigi« in se nam pridružite v soboto  11. 9. 2021, ter z vašo udeležbo doprinesite, da nam uspe prekolesariti slovensko turno kolesarsko pot v enem dnevu. V okviru akcije, kjer bo sodelovalo tudi Planinsko društvo Šoštanj s svojim turno-kolesarskim odsekom, bomo skupaj prekolesarili 41 kolesarskih etap po celi Sloveniji v dolžini 1.850 km, premagali preko 50.000 višinskih metrov ter obiskali več kot 50 planinskih koč.

Z rganiziranim prevozom se bomo peljali do mesta Črna na Koroškem kjer bomo začeli s kolesarjenjem. Najprej nas čaka nekaj kilometrov pod dolini Koprivne in kar hitro bomo zavili desno v dolino Tople, ki je v prvem delu asfaltirana in precej strma, po kakšnih 5 km, pa asfalt zamenja makadam, ki vas bo še vedno navzgor vodil do sedla pod Šoparjevim vrhom. Na sedlu se iz doline Tople pričnete spuščati v dolino Koprivne. Po krajšem spustu se priključite na cesto, ki vodi iz doline proti Planini Luže, kjer je tudi prehod v sosednjo Avstrijo. V tem delu kolesarite na skrajnem robu Slovenije. Po cesti se nekoliko spustite, nato pa zavijete desno v precej strm a ne predolg klanec proti domačiji Kumer, kjer bomo imeli malo daljši počitek.

Od domačije Kumer pot nadaljujete vzdolž pobočja proti cerkvi sv. Ane, ki je znana po črnem kipu sv. Marije. Po ogledu cerkvice sledi zelo strm klanec proti Repiji od koder se odpre zelo lep razgled na okoliške vrhove (Peca, Olševa, Raduha, Smrekovec, Uršlja gora…). Sledi spust do Govševe planine (pod Olševo) pod katero je slovenski izvir reke Meže. Sledi spust do Lesjaka kjer nato pa zavijemo desno v klanec proti cerkvi sv. Jakoba in domačiji Mežnar. Vzpon do sem je dokaj strm a trud hitro poplačan, ko se izpred cerkve sv. Jakoba pogled ozre po Mežiški dolini, z leve strani nas opazuje Peca, z desna pa nas vabi pogorje Raduhe.

Trasa vodi čez dvorišče Mežnarjev preko travnika in se hitro prične zelo strmo vzpenjati po gozdni cesti. Makadam je v tem delu slabše utrjen, cesta je peščena in na delih od vode precej razjedena. Na Zg. Slemenu dosežemo gozdno cesto, ki pripelje iz Sp. Slemena.

Na prevalu Zg. Sleme se prevesi svet s Koroške na Savinjsko stran. Pot je sprva ozek peščen kolovoz, nato pa se spusti na slikovita Solčavsko panoramsko cesto ki pelje pod južnim ostenjem vzdolž pobočja Olševa mimo Macesnikovega plazu do idilične cerkvice Sv. Duh. Sledimo dobro uvoženi makadamski cesti, ki vodi mimo osamljenih kmetij kraja Podolševa. Gozd in travniki se izmenjujejo praktično po vsej dolžini panoramske ceste. Razgledi so od travnika do travnika čudoviti in nam odpirajo vedno nove kotičke narave okrog nas. Severozahodno ostenje Raduhe, na drugi strani doline Strelovec s Krofičko, vse tja do Ojstrice, Planjave, Brane, Mrzle gore, pa pogled v Logarsko dolino in Matkov kot. Pred cerkvijo Sv. Duha zavijemo nad cesto k turistični kmetiji Rogar po žig.

Nadaljujemo do cerkvice in ko prispemo v gozd bodimo pozorni na tablo Izvir kisle vode, ki je od ceste oddaljen le nekaj metrov. Kolo lahko vzamemo s seboj.  Ko se odžejamo in zlezemo nazaj na cesto, nadaljujemo do glavne ceste Logarska dolina – Pavličevo sedlo. Nadaljujemo kakšen km navzgor po cesti, nakar zavijemo levo na makadamsko cesto, ki nas pripelje do Matkove kmetije.  Od tu nas čaka spust v Matkov kot in naprej v Logarsko dolino. S plačevanjem parkirnine na vhodu v dolino ne bomo imeli težav, saj je za kolesa prost vstop. Po dolini vozimo mimo hotela Plesnik in kmetije v Plestu do Planinskega doma v Logarski dolini (žig). Sledil bo še spust do Solčave, kjer nas bo čakal organiziran prevoz do Šoštanja.

VSI NA KOLO ZA ZDRAVO TELO

Primož Grudnik

Podrobnosti

Datum:
11. septembra, 2021
Ura:
6:00 - 17:00
Kategorija Dogodek:

Organizator

Planinsko društvo Šoštanj
E-naslov:
info@pd-sostanj.si

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki