POT DRVOŠEC OB CERKNIŠKEM JEZERU z Odsekom za varstvo gorske narave PD Šoštanj

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

POT DRVOŠEC OB CERKNIŠKEM JEZERU z Odsekom za varstvo gorske narave PD Šoštanj

2 aprila @ 7:15 - 19:30

Datum, ura in mesto odhoda: nedelja, 02.04.2023, ob 07:15 (Avtobusna postaja Šoštanj); vrnitev v Šoštanj okoli 19:30

Zahtevnost poti: lahka (učna) pot

Čas hoje: 4,5 ure (upoštevajoč učne vsebine)

Oprema: pohodniška obutev in oblačila, prilagojena vremenskim razmeram

Cena izleta:

  1. kalkulacija je narejena za 10 oseb: strošek poti z dvema osebnima avtomobiloma = 8€/osebo + strošek ogledov 12€/osebo (obisk multimedijskega centra za obiskovalce Cerkniško jezero, celodnevno lokalno vodenje in ogled privatne zbirke orodja in ribolovnih pripomočkov na turistični kmetiji);
  2. kalkulacija je narejena za 16 oseb: avtomobil + najem kombija = 14€/osebo + strošek ogledov 10€/osebo ;
  3. kalkulacija za 20 ali več oseb: avtobus 21€/osebo + strošek ogledov 10€/osebo

 

Prijave: Do četrtka, 30.03.2023, do 12. ure na tel. 031 777 570 (Marko Milešič Šerdoner, varuh gorske narave PZS) ali v Cvetličarni Nahtigal

 

Opis naravovarstvenega izleta: Napotili se bomo v Notranjski regijski park (NRP), na zavarovano območje narave, med dragocene naravne bisere, na zemljo lokalnih prebivalcev, ki jo s skrbnim vzdrževanjem tesno povezani z njo ohranjajo že stoletja. Trudili se bomo hoditi po urejenih in označenih poteh, drugod lahko namreč zmotimo naravni življenjski cikel živalskih in rastlinskih prebivalcev parka, ki je ena od vročih točk slovenske in evropske biodiverzitete in dom izjemnemu številu vrst organizmov, med njimi mnogim ogroženim ali zavarovanim. Ob izhodu z avtoceste (Unec) se bomo srečali z lokalnim poznavalcem Mirom, ki nas bo spremljal ta dan in nam predstavil nekatere znamenitosti obiskanega območja.

Najprej se bomo podali v krajinski park Rakov Škocjan (kraška dolina, ki leži med Cerkniškim in Planinskim poljem), kjer se bomo v prvi uri sprehodili do Velikega in Malega naravnega mostu, nakar se bomo usmerili proti Cerkniškemu jezeru in si ogledali tukajšnje največje ponore (npr. Velika Karlovica), za kar bomo tudi porabili uro časa. Sledi izjemno poučen obisk v multimedijskem Centru za obiskovalce Cerkniško jezero, kjer se bomo zadržali ”debelo” uro in vsrkali glasove, filmčke in druge zapise o rastlinskem in živalskem svetu NRP. Ura teče, nič ne reče in čas bo za kosilo, tako da se bomo odpravili do kmetije Tekavča ograda, kjer si bomo po obedu ogledali še privatno zbirko starodavnega orodja in ribolovnih pripomočkov (vse skupaj 1,5 ure).

Popoldanski del izleta je namenjen leta 2020 najbolje ocenjeni tematski poti (Turistična zveza Slovenije). Približno 4 kilometre (v eno smer) dolga učna pot Drvošec, na kateri sta dve opazovalnici za ptice – Kuharca in Klejni vrh, 10-metrski razgledni stolp Otočec ter vrsta točk, kjer so predstavljena različna bitja, poteka ob Cerkniškem jezeru, večinoma po gozdnem grebenu. Nekoliko dvignjena od jezera, ponuja prekrasne razglede na presihajoče Cerkniško jezero, coprniško Slivnico in širšo okolico. Pot je označena s piktogrami ptice bobnarice (vrsta čaplje z dolgim zašiljenim kljunom in rjavo maskirno barvo), ki jim sledimo na oznakah stebričkov. Ime je dobila po starem lokalnem imenu polotoka, po katerem večinoma poteka. Pred stoletjem in več, ko še ni bilo cestnih povezav in traktorjev, je bil gozd, skozi katerega danes poteka pot, daleč naokoli najbližji vir lesa za prebivalce Dolenjega Jezera, vasi neposredno ob Cerkniškem jezeru. Les so do doma vozili s konjsko vprego, pogosto pa tudi s čolni po jezeru, kjer so doslej opazili več kot 270 različnih vrst ptic. Zelo pester, poučen in zaradi hoje v neposredni naravi Cerkniškega jezera očarljiv izlet bomo po uri in pol nadaljevali še s kombinacijo vožnje okoli Cerkniškega jezera in pohoda (Pot izvirov je 4km učna krožna pot 14-ih kristalnih izvirov, ki polnijo jezero). Okoli 18. ure se bomo od našega spremljevalca Mira poslovili z zahvalo in se navdušeni nad videnim, pa tudi rahlo utrujeni, odpeljali domov.

Prijazno vabljeni!

 

Marko Milešič Šerdoner

načelnik Odseka za varstvo gorske narave PD Šoštanj

Podrobnosti

Datum:
2 aprila
Ura:
7:15 - 19:30

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register