OKOLI ŠALEŠKIH JEZER S ŠIROKO ODPRTIMI OČMI

Šaleška jezera imajo pomembno vlogo pri življenju ptic. Na jezerih v pomladanskem času lahko opazujemo ptice, ki tukaj preživijo zimo, gnezdijo ali se selijo iz toplih krajev proti severu. V soboto, 26. marca smo se majhna skupinica planincev odpravili okoli Velenjskega jezera z ornitologom Boštjanom Debrškom. Na pohodu smo morali dobro odpreti oči in prisluhniti ptičjemu petju. Z opazovanjem na razdalji smo z daljnogledom opazovali Čopastega požirka, Žličarico, Zeleno nogo tukalico, Mlakarico, Polojnika, Belo štorkljo, Pobrežnika, Kormorane, Čopasto črnico in druge.

S spremembami okolja, ki jih povzroča človek,  se je številčnost nekaterih vrst na tem območju zmanjšala ali pa so popolnoma izginile, druge so se vrnile in jih je ponovno možno opazovati. Ptice sodijo  med najbolj priljubljene živali.  V kolikor smo pozorni jih lahko vidimo in slišimo vsakodnevno. Ko postanemo nanje pozornejši, se začnemo spraševati, ali jih sploh poznamo  kako naj jih opazujemo, ne da bi jih vznemirjali. Poleg tihega in mirnega sprehoda potrebujemo dobro oko in obvezno opremo daljnogled.

Verjemite – prizore, ki smo jim lahko priča ob opazovanju ptičev je težko opisati potrebno jih je videti.

Zapisala: Suzana Podvinšek

Foto: Suzana Podvinšek

 

 

 

0 komentarjev

Komentirajte

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki