Pohod na Smrekovec 1577m v znamenju varstva narave

POHOD NA SMREKOVEC V ZNAMENJU VARSTVA NARAVE


V okviru programa »Dnevi rekreacije« izveden že IV. pohod na Smrekovec. Letošnji pohod  potekal v znamenju prizadevanj Planinskega društva Šoštanj in civilne družbe za ohranitev naravnih vrednot Smrekovškega pogorja. Projekt »Ohranimo Smrekovec« se izvaja s finančno podporo Ministrstva za okolje, prostor in energijo ter programa Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske MATRA KNIP.


Športna zveza Šoštanj že nekaj let uspešno pripravlja Dneve rekreacije v program katerih sodi tudi planinski izlet na Smrekovec 1577m, najvišji vrh občine Šoštanj. Pohoda se vsako leto udeleži zmeraj več ljudi, letos se nas je pri gostišču Grebenšek v Belih Vodah zbralo že kar 127 pohodnikov, končno število pohodnikov pa je bilo 193. Pri izvedbi pohoda sodelujemo člani Planinskega društva Šoštanj, občina Šoštanj, Športna zveza Šoštanj in Lovska družina Smrekovec.


Letošnji pohod je bil priložnost za predstavitev projekta »Ohranimo Smrekovec«. Gre za program osveščanja obiskovalcev o naravnih vrednotah Smrekovškega pogorja, ki obsega Savinjsko-Šaleško in Koroško regijo. Pogorje je biser slovenske pokrajine, njegova ekološka vrednost pa prerašča že na mednarodno raven. Zavzemanja za ohranitev naravne dediščine Smrekovškega pogorja so privedla do vzpostavitve delovanja »Projektne skupine civilne družbe za ohranitev Smrekovca«. V njej delujejo predstavniki PD Šoštanj, Lovske družine Smrekovec, Krajevne skupnosti Bele Vode, gozdarji ter posamezni lastniki zemljišč.


Na dan pohoda so bile postavljene obveščevalne table, ki stojijo ob cesti na Smrekovec. Z nameščenimi tablami želimo opozoriti obiskovalce na posebnosti območja v katerem se nahajajo in jih pozvati k spoštovanju zahtev njegovih gozdnih prebivalcev. Prav  tako je na dan pohod izšla zloženka »Ohranimo Smrekovec«. Zloženka podaja informacije o posebnostih Smrekovškega pogorja, ki je edinstven v slovenskem in mednarodnem merilu ter hkrati opozarja na njegovo ogroženost. Pogorje namreč vse bolj pestijo preobremenitve neurejenega motoriziranega prometa, kršenje prepovedi vožnje z motornimi sanmi, kros motorji in motornimi štirikolesniki ter pretirano nabiralništvo borovnic in brusnic. Zloženka je izšla v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.


Sporočilo naravovarstvenih prizadevanj in projekta »Ohranimo Smrekovec« je jasno: Bodimo prijazni do narave! S svojim kulturnim odnosom do narave bodimo zgled vsem ostalim.


Po aktiviranju spletnih strani (20.oktobra) bomo pričeli z razdeljevanjem zloženke na sosednja društva in krajevne skupnosti pod Smrekovškim pogorjem ter turistične info-centre, želimo jo predstaviti tudi v osnovnih šolah ter na občinah Šoštanj, Ljubno ob Savinji in črna na Koroškem.

0 komentarjev

Komentirajte

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki