TURA NA HRVAŠKEM: DINARA OZ. SINJAL (1831 m) IN ZIR (850 m)

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

TURA NA HRVAŠKEM: DINARA OZ. SINJAL (1831 m) IN ZIR (850 m)

23. oktobra, 2021 @ 5:00 - 24. oktobra, 2021 @ 23:59

Datum: 23. in 24. oktober 2021

Datum odhoda: 23.10.2021 ob 05.00, Avtobusna postaja Šoštanj. Povratek 24.10.2021 v poznih večernih urah.

Vodniki: Bojan Rotovnik, Vlado Stropnik in Jure Grudnik

Zahtevnost poti: lahke planinske poti (Dinara) in zahtevna planinska pot (Zir)

Čas hoje: 1. dan 2+3h in 2. dan 6-7h

Oprema: planinska oprema za visokogorje, zaščita za sonce, spalna vreča oz. lastna posteljnina, osebni dokument

Cena: 75€ (vključuje prevoz, spanje na skupnih ležiščih v Planinskem domu Brezovac ter organizacijo)

Prijave: Cvetličarna Nahitgal do petka, 15.10.2021 do 12. ure. Ob prijavi je potrebno plačati 30€. Število mest je zelo omejeno, zato ne odlašaj ter se prijavi takoj.

Opis: PD Šoštanj že več let organizira planinske izlete na Hrvaško. V drugi polovici oktobra se bomo podali na goro Dinaro, ki se razteza v dolžini 84 km na meji med Hrvaško in BIH. Za Velebitom je to drugi najdaljši greben v Dinarskem gorstvu. Najvišji vrh Dinare je Troglav (1.913 m), a ta vrh se v celoti nahaja v BIH. Mi se bomo podali na 1.831 m visok vrh Sinjal, ki je tudi najvišji vrh Hrvaške.

Prvi dan (sobota) se bomo zgodaj zjutraj iz Šaleške doline z manjšim avtobusom odpeljali proti Zagrebu, kjer se nam bo pridružil vodnik in gorski reševalec Vladimir Novak, ki je dober poznavalec Dinare in okoliških vrhov. Nato se bomo peljali po avtocesti do Ličkega polja, kjer bomo opravili vzpon na izrazit in z avtoceste dobro viden osamelec Zir (850 m). Na ta vrh pelje samo ena planinska pot, ki je v kategoriji zahtevnih planinskih poti. Vrnili se bomo po isti poti nazaj na izhodišče (za vzpon in povratek bomo potrebovali okoli 2 uri), nato pa se bomo z avtobusom peljali mimo mesta Knin do vasi Mirkovići, kjer bomo začeli s triurnim vzponom do planinske koče Brezovac (1.050 m). V planinskem domu bomo imeli prenočevanje na skupnih ležiščih ter večerjo iz lastnega nahrbtnika (planinski dom je le zasilno oskrbovan).

Drugi dan bomo po zgodaj zjutraj začeli vzpon na najvišji hrvaški vrh Sinjal (1.831 m) in se nato spustili na drugo stran do vasi Glavaš (550 m), skupno bo hoje za okoli 6-7 ur. Po daljšem odmoru pri planinski koči v vasi Glavaš se bomo podali še na ogled izvira reke Cetine, za kar bo potrebno dodatne pol ure hoje. Popoldan se bomo mimo Knina in Zagreba peljali proti Šaleški dolini, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Vsak udeleženec je sam odgovoren, da za vstop na Hrvaško in ponovni vstop nazaj v Slovenijo izpolnjuje vse pogoje za prehajanje državne meje, ki so navedeni na spletni strani Vlade RS: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/.

Podrobnosti

Začetek:
23. oktobra, 2021 @ 5:00
Zaključek:
24. oktobra, 2021 @ 23:59
Kategorija Dogodek:

Organizator

Planinsko društvo Šoštanj
E-naslov:
info@pd-sostanj.si

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki