Urška, navdih planincev v vseh letnih časih

PD 26. januar, 2009
294
Urška, navdih planincev v vseh letnih časih
Ob koncih tedna se na Uršljo goro pozimi povzpne tudi do dvesto planincev, ki jih prevaljsko planinsko društvo toplo sprejme v svoji postojanki. Uršlja gora, ki ji domačini poosebljeno pravijo Urška ali jo prepoznavajo kar pod imenom Gora, je planinski navdih tudi pozimi, saj v primerjavi z zasneženo Peco ali Raduho kljub snegu velja za nekoliko bolj dostopno ...
VEčER: 22.1.2009 - Stran: NARAVA, GORE IN LJUDJE

Urška, navdih planincev v vseh letnih časih

Ob koncih tedna se na Uršljo goro pozimi povzpne tudi do dvesto planincev, ki jih prevaljsko planinsko društvo toplo sprejme v svoji postojanki

Uršlja gora, ki ji domačini poosebljeno pravijo Urška ali jo prepoznavajo kar pod imenom Gora, je planinski navdih tudi pozimi, saj v primerjavi z zasneženo Peco ali Raduho kljub snegu velja za nekoliko bolj dostopno koroško planino. Pobočje širše prepoznavne koroške gore ne pritegne zgolj pohodnikov, ampak čedalje več tudi turnih smučarjev, obe skupini športnikov in rekreativcev pa privablja zlasti ob vikendih. Tudi minuli konec tedna so člani Planinskega društva Prevalje, ki skrbijo za planinski dom na vrhu Uršlje gore (na nadmorski višini 1670 metrov), našteli preko sto obiskovalcev, ki so se po napornem podvigu lahko pogreli v koči s skodelico toplega čaja ali se okrepčali s toplim obrokom.

Bogomir in Katarina Trop, ki sta bila prejšnji vikend dežurna na koči - odprta je ob sobotah od 8. ure dalje do nedelje do 15. ure - sta povedala, da je zanimanje obiskovalcev veliko, čez vikende jih sprejmejo od sto do dvesto, prihajajo pa iz različnih koncev Slovenije. "četudi se stroški vzdrževanja in oskrbe pozimi čez vikende ne pokrijejo, se trudimo, da je naš dom vseeno odprt za planince in zato tudi poskrbimo za dežurstva, saj čez zimo ni rednih skrbnikov," je pojasnil Bogomir Trop. Pri dostavi hrane in pijače je planincem pozimi dobrodošla tudi pomoč uslužbencev RTV, ki ima na Uršlji gori oddajnik.

Le streljaj od planinske koče, ki ima 60 ležišč in lahko sprejme okoli 180 ljudi, tudi v snegu zbuja pozornost cerkev Svete Uršule, najvišje ležeče cerkve v Sloveniji. Pogled na gotsko katedralo, ki so jo v zadnjih letih pod okriljem organizacijskega odbora za obnovo cerkve na čelu z Dragom Plešivčnikom s finančno podporo ministrstva za kulturo, župnij Stari trg pri Slovenj Gradcu in Šoštanj, koroških občin ter številnih posameznikov in podjetij obnovili, le streljaj od planinske postojanke lepo pospremi prihod planinca na cilj.

Iskanje