SPOT 2023: ŠOŠTANJSKI CLIMBERJI V KATEGORIJI E ŠOKIRALI FAVORIZIRANE POLJČANE IN OSVOJILI DRŽAVNI NASLOV

PD 22. maj, 2023
447
SPOT 2023: ŠOŠTANJSKI CLIMBERJI V KATEGORIJI E ŠOKIRALI FAVORIZIRANE POLJČANE IN OSVOJILI DRŽAVNI NASLOV

Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), ki so ga pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije 20. in 21. maja organizirala planinska društva Gorenjsko-dolenjske orientacijske lige, se je pomerilo 47 najboljših ekip. Po posameznih kategorijah so državni prvaki postali tekmovalci iz OŠ Braslovče (A) ter planinskih društev Gornja Radgona (B), Zabukovica (C), Poljčane (D), Šoštanj (E) in Žalec (F). Najuspešnejši mladi in člani so se uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo jeseni v Srbiji.

Na območju občine Brezovica so 20. in 21. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazali tekmovalci  iz petih področnih orientacijskih lig: Podravske, Savinjske, Gorenjsko-dolenjske, Rogaške lige in lige Smrekovec. Sobotni dnevna in nočna tekma sta bili izziv le za tekmovalce v najzahtevnejših kategorijah C in D, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so zbrali tudi tekmovalci v preostalih kategorijah. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o Krožni planinski poti Pentlja, na progi so jih čakale praktične naloge iz poznavanja gorstev, orientacije, vozlov in planinskih rož, na cilju pa naloge iz prve pomoči.

Člani zmagovalne ekipe v kategoriji E iz PD Šoštanj - Climberji (od leve proti desni: Mitja Tajnik, Igor Kučiš, Bojan Rotovnik).

Igor Kučiš, vodja ekipe: "Zelo smo veseli, da smo prišli do nenadejane zmage. Na progi smo se odlično počutili in resnično uživali. Vsa pohvala gre organizatorjem, ki so pripravili zelo dinamično progo in organizacijsko odlično izpeljali letošnji SPOT. Se že veselimo nastopa na Balkanskem planinskem orientacijskem tekmovanju (BMUMOC), ki bo jeseni v Srbiji."

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Rakitna 2023 je 21. maja na Rakitni okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji: v kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa OŠ Braslovče (PD Braslovče), v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) PD Gornja Radgona, v kategoriji C (mladina do 20 let) so bili ponovno nepremagljivi člani PD Zabukovica, v kategorijah D (člani, starejši od 18 let) so državni prvaki postali člani PD Poljčane, v kategoriji E (člani, starejši od 45 let) ekipa PD Šoštanj in v kategoriji F (družine) ekipa PD Žalec. 

Člani ekipe A Osnovne šole KDK Šoštanj so prvič nastopili na SPOT-u. Iskrene čestitke za krstni nastop! Člani ekipe B Osnovne šole KDK Šoštanj.

V osnovnošolski odprti kategoriji G (primerljiva z B) so slavili v PD Polzela, v odprti kategoriji I (primerljiva z E) pa v PD Zabukovica. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, D in E so se uvrstile na Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje (BMUMOC), ki bo jeseni v Srbiji.

 

ZMAGOVALCI PO KATEGORIJAH

Kategorija A - OŠ BRASLOVČE (GAMSI)

Kategorija B - PD GORNJA RADGONA (PREŽVEKANI ČIGUMIJI)

Kategorjia C - PD ZABUKOVICA (TA ZAMUDNIKI)           

Kategorija D - PD POLJČANE (POLJČANE 7)        

Kategorija E - PD ŠOŠTANJ (CLIMBERJI)

Kategorija F- PD ŽALEC (DRUŽINA ŽUŽA)

Kategorija G- PD POLZELA (GOVEJA ŽUPA)

Kategorija I - PD ZABUKOVICA (METULJČKI)    

 

Zadnja leta najuspešnejše planinsko društvo na SPOT-u je PD Poljčane, kjer ima orientacija več kot 40-letno tradicijo, letos so v eni izmed kategorij ponovno postali državni prvaki. »Orientacijsko tekmovanje je bilo dobro organizirano, sama orientacija je bila ravno prav zahtevna, proge so bile lepe in dolge,« je vtise strnil Klemen Španring, član zmagovalne ekipe Poljčane 7 v kategoriji D.

Zmage so se razveselili tudi mladi planinci v kategoriji B ekipe Prežvekani čigumiji PD Gornja Radgona. Njihova mentorica Anita Mlinarič je povzela njihove misli: »Mladi planinci ekipe se orientacijskih tekmovanj zelo radi udeležujejo. Ta zvrst tekmovanja jim prinaša veliko osebnega zadovoljstva. Med tekmovalci se krepijo pristnejši stiki ter občutek samozavesti in zaupanja vase. Pravijo, da se naučijo veliko novega.«

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Letošnjo organizacijo državnega tekmovanja so prevzela planinska društva Gorenjsko-dolenjske orientacijske lige: PD Borovnica, PD Tržič, PD Vrhnika in PD Ljubljana-Matica. »Veseli smo, da je tekmovanje spet v zagonu. Državnega tekmovanje se je udeležilo 47 ekip - na dvodnevni tekmi jih je bilo 13 in na enodnevni 34, skupaj 202 udeleženca. Na tekmovanje so prišle ekipe, ki v orientaciji sodelujejo že vsa leta; večina ekip je iz vzhodne lige. Sama na SPOT-u tekmujem že od srednješolskih let. Zadnja leta sem bila večkrat med organizatorji. Biti vodja tekmovanja je kljub dosedanjim izkušnjam neprimerljivo napornejši projekt Vesela sem, da je bilo vreme kljub slabi napovedi suho in v nedeljo celo sončno. Upam, da so tekmovalci uživali na progi in odšli domov s kar najbolj prijetnimi občutki,« je črto pod SPOT Rakitna 2023 potegnila vodja tekmovanja Ana Suhadolnik iz PD Borovnica.

Vir: Planinska zveza Slovenije

Iskanje