Šoštanjčan smučal iz najvišjega vrha S. Amerike

PD 7. junij, 2004
257
Šoštanjčan smučal iz najvišjega vrha S. Amerike
Slovenski alpinist Davo Karničar, prvi Zemljan, ki je smučal z Mount Everesta, je v nedeljo, 30. maja, dosegel še en izjemen podvig. Na smučeh se je spustil tudi z najvišjega vrha Severne Amerike, 6.193 m visokega Denalija (Mt. McKinley). V ekipi so bili

Karničar tudi z Denalija

STA - Slovenski alpinist Davo Karničar, prvi Zemljan, ki je smučal z Mount Everesta, je v nedeljo, 30. maja, dosegel še en izjemen podvig. Na smučeh se je spustil tudi z najvišjega vrha Severne Amerike, 6.193 m visokega Denalija (Mt. McKinley) in neprekinjeno presmučal 4200 višinskih metrov do baznega tabora. Do uresničitve projekta smučanja z vseh sedmih najvišjih vrhov kontinentov ga loči le še Antarktika, ki je na programu konec letošnjega leta.


Spletni portal GORE-LJUDJE:

Nekaj dodatnih podatkov o ekipi in smučanju iz Denalija:

V ekipi so bili zraven Dava Karničarja še Franc Oderlap, Marko Lihteneker (šoštanjčan) in Krek Janez. Na pot so odšli 18. maja in že čez tri dni so postavili šotore na višini 4.300 m. Spremljalo jih je precej slabo vreme s sneženjem, zato so 24. maja opremili še vrhnji tabor (5.200 m). Naslednji dan je Janez sam odšel na ta tabor in tam tudi prespal.

Iz spodnjega tabora (4.300 m) so se 26. maja odpravili proti vrhu v smeri normalnega pristopa in po desetih urah vzpona so Davo, Franc ter Marko dosegli najvišjo točko Severne Amerike. Janez je zaradi mraza obrnil na približno 6.000 metrih. Ta dan je vrh naskakovalo več ljudi, vendar je večina obrnila zaradi slabega vremena.

Z vrha Denalija sta smučala Davo in Marko, pri tem da Marko ni smučal približno 300 višinskih metrov pod vrhnjim taborom zaradi pretežkega tovora, ki si ga je tam oprtal.

V Talkeetno so se srečno vrnili z letalom 28. maja, saj pred tem tri dni ni bilo poletov zaradi izredno slabega vremena. Rangerji so jim pri povratki še zaupali, da je do tedaj vrh doseglo le 18% vseh, ki so poskušali na gori.

Podatke posredoval: Marko Lihteneker

Iskanje