Med najboljšimi orientacisti na Balkanu tudi planinci iz Šoštanja

PD 4. oktober, 2023
1254
Med najboljšimi orientacisti na Balkanu tudi planinci iz Šoštanja

Slovenske ekipe so na balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji, ki je bilo od 29. septembra do 1. oktobra 2023 v Zlatiboru v Srbiji, dosegle ekipni pokal za skupno drugo mesto. Balkanski podprvaki med veterani so postali planinci PD Šoštanj, tretjega mesta so se veselili v PD Poljčane. V štirih starostnih kategorijah so se pomerili planinci iz Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije.


Povzeto po pzs.si: Po lanskem mednarodnem tekmovanju v planinski orientaciji na Pokljuki v organizaciji Planinske zveze Slovenije se je letos orientacijska karavana preselila v Srbijo. Pod okriljem Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU) je prvenstvo organizirala Planinska zveza Srbije. V Zlatiboru se je pretekli konec tedna v planinski orientaciji pomerilo 31 ekip z več kot 130 tekmovalci iz Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Na balkansko prvenstvo se je uvrstilo enajst slovenskih ekip, najuspešnejših na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju Rakitna 2023

Tekmovanje, ki predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi, še posebej v gorskem svetu, je potekalo v obliki ekipnega tekmovanja v štirih starostnih skupinah: pionirji (do 15 let), juniorji (do 18 let), seniorji (nad 18 let) in veterani (nad 45 let). Tekmovalci z zemljevidom in kompasom v rokah so se na območju Zlatibora pomerili na nočni in dnevni preizkušnji, obvladovanju razvedanja na terenu pa so morali dodati še praktične naloge iz planinskih vozlov in teoretično znanje planinskih vsebin. Slovenske barve je zastopalo 47 tekmovalcev v enajstih ekipah v treh starostnih kategorijah - juniorji, seniorji in veterani.

Najuspešnejši so bili veterani, saj so balkanski podprvaki v planinski orientaciji postali planinci PD Šoštanj, in sicer Andreja Konovšek Jalen, Matej Kortnik, Bojan Rotovnik, Mitja Tajnik in Igor Kučiš. "Tekmovanje je bilo super organizirano, zelo smo uživali, tudi namestitev je bila zelo dobra. Mogoče bi si želel malo daljših takmovanj rahlo višje zahtevnosti. Ampak vseeno smo zadovoljni. Zelo smo tudi veseli, da smo zastopali Slovenijo, da smo v bistvu dosegli najvišjo uvrstitev in eno izmed dveh medalj. Hvala tudi Planinski zvezi Slovenije oziroma Mladinski komisiji, da nam je omogočila to tekmovanje in upam, da naslednje leto sežemo po prvem mestu," je vtise strnil Mitja Tajnik. Balkanski prvaki so postali domačini, srbska ekipa se je prav tako uvrstila na tretje mesto.

V skupni razvrstitvi je zmagala Srbija pred Slovenijo in Severno Makedonijo - ekipni pokal za skupno drugo mesto je razveseljiv dosežek za vse slovenske tekmovalce in Mladinsko komisijo Planinske zveze Slovenije. Slovenska reprezentanca v Srbiji ni bila le najštevilčnejša, ampak po besedah organizatorjev tudi najbolj vesela. Mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji bo prihodnje leto v Severni Makedoniji.  

Poročilo s tekmovanja na spletni strani Planinske zveze Srbije

 


https://www.pzs.si/novice.php?pid=16611

Fotogalerija

Iskanje