Križevnik (jesenski izlet s pridihom zime )

PD 10. oktober, 2024
234
Križevnik (jesenski izlet s pridihom zime )

V nedeljo zjutraj smo imeli že zgodaj odhod na naš jesenski izlet med zlate macesne na Križevnik. Prijazen šofer mini avtobusa nas je po ovinkasti in deloma luknjičasti cesti pripeljal na izhodiščno točko našega izleta, planino Ravne. Že kmalu smo ugotovili, da bo naš izlet malo drugačen in ne samo jesenski, saj so bili vrhovi obarvani belo. 

 


Pot se je najprej vila po dolinah malo gor malo dol, med macesni v svoji lepi barvi, čeprav letos malo drugače, saj sta dež in sneg naredila svoje, iglice so nekaterim že malo odpadle, so pa bili obarvani eni zlato, drugi pa še malo tudi zeleno. Vendar se je narava pokazala v vsej svoji lepoti do planine Poljšak, ko je posijalo sonce in je vse zažarelo. Pri planini so se vrhovi sosednjih hribov pokazali, da so konkretno belo obarvani, prav tako pa naš prvi cilj Križevnik. Naprej ob poti se je počasi že kazal sneg, ki ga je bilo vedno več in tako se je pot na vrh Križevnika spremenila v boj z borovci pokritimi s snegom in snegom na poti. Moral si gledat kam boš stopil in kako se boš prebil med vejami, ki so bile pokrite s snegom in krepko mokre. Kljub vsem oviram se nam je vsem uspelo prebit na vrh. Naš trud je bil na vrhu poplačan s prekrasnimi razgledi na okoliške vrhove Dleskovec, Veliki vrh, Zelenico, Ojstrico, Strelovec, Raduho…..Tudi sonček je bil naš spremljevalec večji del poti do vrha. Po kratkem uživanju in seveda zasluženi malici se je tudi sonček skril. Na vrhu sta se naša vodnika odločila, da se izlet skrajša in se vrnemo po isti poti nazaj na izhodišče. Nadaljevanje poti preko Poljskih devic na Zelenico in Veliki Vrh pa bo moralo počakat na lepše vreme oz. manj snega. Izlet smo zaključili v topli sobi  na planini Ravne, kjer nam je prijazna pastirica skuhala čaj in kavo in še kaj za ogret.

Na koncu še moram dodat, da je Križevnik že vrsto let tradicionalno moja priljubljena jesenska destinacija, saj se ob tako lepi jesenski zlati naravi spočije duša in telo. Priznam pa, da takega Križevnika kot je bil letos še nisem imela, ko jesen poboža zima in se vse spremeni v čudovito jesensko zimsko pravljico.

 

Zapis: Marta Kučiš

Foto: Igor Kučiš

 

 

 


Fotogalerija

Iskanje