novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Planinsko društvo Šoštanj deluje na področu zahodnega dela Šaleške doline že preko 110 let. V okviru društva delujejo mladinski, vodniški in markacijski odsek ter dve sekciji: Zlatorog in Gaberke. Društvo upravlja tudi dve obhodnici in sicer Trško pot okoli Šoštanja in Ravensko pot. Včlanjenih je okoli 300 planink in planincev, ki imajo možnost, da se udeležijo preko 20 izletov, pohodov, taborov in tur, ki jih društvo organizira vsako leto. Postanite oz. ostanite člani PD Šoštanj tudi vi! Obiščite društveno pisarno na Koroški cesti 13 (bivši vrtec Lučka) v uradnih urah, ki so vsak četrtek od 18h do 20h.

 
ZGODOVINA
AKTIVNOSTI 2019
ORGANIZIRANOST
SEKCIJE
ČLANARINA 2019
TRŠKA in RAVENSKA POT
Avtor: www.pzs.si
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava
Vreme


Domov > SEKCIJE

SEKCIJE PD ŠOŠTANJ

V okviru Planinskega društva Šoštanj delujeta dve sekciji in sicer:


SEKCIJA ZLATOROG


Zametki Sekcije Zlatorog, ki je dobila ime po planinski pravljici o Zlatorogu, avtorja Rudolfa Baumbacha, segajo pravzaprav v sam začetek zgodbe o Mladinskem odseku.

Večina ustanovnih članov Mladinskega odseka je bila namreč zraven tudi pri ustanavljanju sekcije (leta 2001, 14 članov). Zakaj sekcija? »Člani študentske skupine Mladinskega odseka PD Šoštanj smo delovali šest let in nato ugotovili, da nas večina, žal, ni več študentov,« je zapisal Bojan Rotovnik v 11. številki Planinskega popotnika (februar 2002). Ker smo želeli organizirano delovati tudi v prihodnje in smo večinoma že presegli magično številko 26 let, ko nismo mogli biti več člani Mladinskega odseka, smo torej upravnemu odboru predlagali ustanovitev sekcije. Uradni rojstni dan sekcije je 18. januar 2002, ko je Upravni odbor PD Šoštanj s sklepom podprl ustanovitev sekcije.

Kakšno je bilo naše delovanje? Predvsem organiziranje izletov, pohodov, taborov in orientacijskih tekmovanj. V tistem času smo izvajali redno tedensko vadbo v domu TVD Partizan (vsak ponedeljek od 20.00 do 21.30, kjer smo povečini igrali odbojko). Seveda smo se udeleževali in soorganizirali različne aktivnosti v okviru PD Šoštanj, konec koncev je velika večina članov sekcije vodnikov.

Naj spomnim, da je bil 1. izlet sekcije na Krofičko, kamor pa zaradi slabih snežnih razmer nismo prišli. Kakor koli, izlet na Smrekovec je postal naša stalnica, prav tako tabori (bodisi zimski ali poletni) pa pikniki in tradicionalni božični pohod na Sv. Križ. Ker smo odraščali, se poročali in si ustvarjali družine, se je naše delovanje vse bolj prilagajalo novim razmeram. Tako smo zapisali v plan aktivnosti za leto 2007 organizacijo 1. družinskega planinskega tabora na Menini planini (22.–25. junij). Od prvotno 4 prijavljenih družin sta ostali le dve, a naslednje in vsako nadaljnje leto je kazalo bolje. V letu 2013 smo izvedli že 7. družinski planinski tabor, kamor se je prijavilo 9 družin.

Malo katera sekcija se lahko vsako leto pohvali s številčnejšim članstvom. Sekcija Zlatorog je v tem smislu lahko zgled. Od prvotnih 14 ustanovnih članov je imela v letu 2010 že 38 članov (11 družin), v letu 2013 pa 47 članov, od tega 23 otrok oziroma 12 družin.

Kdo so bili vodje sekcije? Sprva Bojan Rotovnik, nato Andrej Veternik, od leta 2010 jo vodim jaz. Želimo si nadaljevati z vsakomesečnimi druženji oziroma izleti. Pa da bi bili zdravi, veseli, zadovoljni in da bi še mnogokrat zapeli Kekčevo pesem:

»Dobra volja je najboljša,

to si piši za uho,

mile jere, kisle cmere

z nami v hrib ne pojdejo...«

 

PREGLED DRUŽINSKIH PLANINSKIH TABOROV SEKCIJE ZLATOROG:

 

  1. Menina planina (22.–25. 6. 2007) – 2 družini,
  2. Menina planina (26. – 29. 6. 2008) – 7 družin ,
  3. Boč (25.–28. 6. 2009) – 5 družin,
  4. Ribniško Pohorje (30. 6.–3. 7. 2010) – 10 družin,
  5. Kočevje: Koča pri Jelenovem studencu (30. 6.–3. 7. 2011) – 8 družin,
  6. Logarska dolina (29. 6.–2. 7. 2012) – 8 družin,
  7. Uskovnica (28. 6.–1. 7. 2013) – 9 družin

Leto 2013 smo v sekciji Zlatorog pričeli z zimovanjem na Mozirski koči, kjer je oskrbnik naš član Filip Vrabič. Še ne dodobra spočiti od novoletnih zabav in zaobljub smo se v velikem številu dobili v neokrnjeni naravi Mozirskih planin. V petek popoldan so prispele prve družine, v soboto dopoldan je bilo na programu sankanje, popoldan smo si ogledali v hotelu Golte prispevek iz oddaje, kjer je gostoval Filip s predstavitvijo Mozirske koče. Peš z baklami, mimo kapelice in jaslic, do koče. Po večerji plesno rajanje z otroki. V nedeljo izlet po Golteh, po kosilu prijetno utrujeni, a zadovoljni domov. Prvi vikend v januarju je sedaj že tradicionalno rezerviran za zimovanje.

Februarja smo se povzpeli na velenjski Koželj, marca pa smo v lepem sončnem dopoldnevu in po snegu prehodili drugi del Pozojeve grajske poti okoli Velenja (mimo gradu Turn do starih Škal). Meseca aprila smo se podali, sicer v malo manj prijetnem vremenu, po planinski poti čez Gorice do turistične kmetije Apat, kjer so nas lastniki pogostili s čajem in sladkimi dobrotami. Meseca maja smo se sprehodili ob Savinji, od Lok do Podgorja pri Letušu. Prva nedelja v juniju je bila zopet vremensko bolj kisla, tako da se je le malo družin odločilo za pot do Gonžarjeve peči nad Vinsko goro (a tisti, ki so se izleta udeležili, zagotavljajo, da smo zamudili veliko).

Začetek julija je tradicionalno rezerviran za poletni družinski tabor, ki je letošnje leto potekal v prelepem okolju pokljuških gozdov (koča na Uskovnici, 1154 m). V vročem avgustu smo hodili po Gaberški poti do Čančevega vrha, septembra pa smo osvojili nam tako ljubo in domačo Kriško goro oz. Sv. Križ nad Šoštanjem. Oktobra smo prehodili del polzelske planinske poti, vse do rojstne hiši Neže Maurer, kjer smo izvedli kratek kulturni program za otroke. Novembra smo morali izlet na Goro ali Šentjungert nad Galicijo zaradi resnično slabega vremena odpovedati. Prvo decembrsko nedeljo smo osvojili Šmarno goro nad Ljubljano.

Kot vidite iz poročila, smo prehodili velik del okolice Velenja in Šoštanja, od koder je tudi največ družin. Prav je, da poznamo svoje domače okolje, a radi tudi raziskujemo in se z veseljem podamo v bolj oddaljene kotičke naše prelepe Slovenije. Leto 2013 je bilo zanimivo, pestro in radovedno. Veselimo se novih poti in ciljev.

Naj prišepnem, da v letu 2014 pričakujemo vsaj 2 novorojena člana ali članici. Tako nas bo v sekciji Zlatorog že 46 članov (od tega 24 otrok). Seveda pa v svojo družbo vabimo nove družine, željne skupnih planinskih dogodivščin.

Mojca Novak, vodja sekcije Zlatorog

 


SEKCIJA GABERKE

Od ustanovitve sekcije je minilo že 30 prekrasnih pohodniških let. Kljub začetnim padcem, smo sekcijo s tedanjimi ustanovitelji postavili na noge in s časoma postali v samem kraju bolj priljubljeni. Tudi tisti, ki si prej niso vzeli toliko časa za obisk narave oziroma niso polagali pozornosti na naše izlete, so kasneje postali navdušeni nad našimi pohodi. Vedno bolj in bolj so se začeli odločati za naše izlete, torej so odhajali z nami na izlete. In tako je sekcija pričela doživljati poleg padcev še vzpone. Od 3. 4. 1982 dalje je bilo vloženega res veliko truda in volje za samo ustanovitev in še danes, po 30. letih, se trudimo, da je tako.

 

Sekcija je imela v letu 2013 dobre namene z izleti in turami. Ampak je skoraj pri večini izletov in tur zagodlo vreme. No, nekaj nam je uspelo izpeljati: Gaberška pot, prvomajski pohod, Golica, Jalovec. Upam, da bomo v letu 2014 bolj uspešni.


Sekcija je nudila tudi pomoč pri vodništvu, sodelovali smo s Planinskim društvom Škale. To leto je bilo pestro v naši sekciji, zato tudi nekaterih stvari nismo mogli izpeljati (npr. prestavitev Gaberške poti, zasteklitev oglasne deske, ...). Krajevna skupnost Gaberke nam je omogočila nakup samovarovalnega kompleta, ki ga bomo imeli v skupni rabi. Sekcija je sodelovala z Vrtcem Šoštanj Enote Mojca. Imela je predstavitev opreme in pravilnega obnašanja v gorah. Za naslednje leto planiramo tudi lahke izlete z vrtcem.


Zahvalil bi se Planinskemu društvu Šoštanj in Krajevni skupnosti Gaberke za dobro sodelovanje. Upam, da do tudi v prihodnje tako. Pa varen korak!

Kontakt: 041 776 234 (Igor)

Igor Rezman, vodja planinske sekcije GaberkeV sodelovanju s Portalom sostanj.info