Čistilna akcija Trške poti

PD 21. november, 2023
776
Čistilna akcija Trške poti

Čistilna akcija na Trški poti se je po nekaj prestavitvah končno le izpeljala v petek, 17.11.2023. Nalogo je kot v primeru junijskega čiščenja Ravenske poti prevzel Odsek za varstvo gorske narave in splet okoliščin je znova postregel z istim rezultatom. Ponovno sva pri tem bila udeležena samo dva člana in to ista, poleg mene še Lučka Tovornik.


Za razliko od omenjene junijske akcije, ki se je pričela v sončnem in toplem vremenu, zato pa končala v silovitem neurju, sva tokrat z Lučko ostala suha do konca poti, ki ga pa kar ni in ni bilo. Razlog tiči v premajhnem številu čistilcev, štart je bil šele ob 14. uri zaradi mojih službenih obveznosti, največ pa ima pri temu ogromna (PREVEČ) količina smeti, najdenih na sami poti. Nabrala sva 3 velike vreče smeti (eno sva spotoma pustila pri Tresimirjevem studencu, drugo malo pod Pustim gradom), največ smeti je bilo v industrijski coni od izhoda z jezera do glavne ceste in še naprej ob cesti vse do vstop v gozd. Do sem se je nabrala dobra tretjina vseh smeti, a se je na celi poti do konca nabralo še dosti smeti (prednjači še globel ob poti po asfaltni cesti v bližini Pustega gradu). Že ob 17. uri sva zaradi teme prižgala naglavne svetilke (kasneje tudi telefon) in še dosti časa je preteklo do 20:40, ko sva z zadnjo polno vrečo prispela do avta ob Ribiški koči pri Družmirskem jezeru, kjer sva sklenila krožno Trško pot. Nato sva se z avtom odpeljala po preostali vreči in po 7 urah in pol končala s čistilno akcijo pri Vili Lučka, kjer sva odložila vse danes pobrale smeti. Bila sva zelo marljiva in naslednjič nas mora pri tem sodelovati več.

Junija naju je neurje odvrnilo od zaslužene malice, tokrat je temu botrovala res pozna ura in utrujenost, vendar bova oba zasluženo malico zaužila ob priliki kdaj drugič.
 
Marko Milešič Šerdoner
načelnik Odseka za varstvo gorske narave PD Šoštanj 

Fotogalerija

Iskanje