novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Planinsko društvo Šoštanj deluje na področu zahodnega dela Šaleške doline že preko 110 let. V okviru društva delujejo mladinski, vodniški in markacijski odsek ter dve sekciji: Zlatorog in Gaberke. Društvo upravlja tudi dve obhodnici in sicer Trško pot okoli Šoštanja in Ravensko pot. Včlanjenih je okoli 300 planink in planincev, ki imajo možnost, da se udeležijo preko 20 izletov, pohodov, taborov in tur, ki jih društvo organizira vsako leto. Postanite oz. ostanite člani PD Šoštanj tudi vi! Obiščite društveno pisarno na Koroški cesti 13 (bivši vrtec Lučka) v uradnih urah, ki so vsak četrtek od 18h do 20h.

 
ZGODOVINA
AKTIVNOSTI 2019
ORGANIZIRANOST
SEKCIJE
ČLANARINA 2019
TRŠKA in RAVENSKA POT
Avtor: www.pzs.si
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava
Vreme


Domov > Fotogalerije > Ravenska pot Ostale galerije

Ravenska pot

 Število vseh ogledov: 0

Letos Ĺľe petnajstiÄŤ zapored izveden pohod po Ravenski poti ob dnevu drĹľavnosti.

Ravenska pot

Na zemljevidu Slovenije je kar osem naselij z imenom Gradišďż˝e in Pristava,le za odtenek manj pogostna krajevna imena pa so Brezje,Dolenja vas,Potok in Ravne.Med sedmimi Ravnami,ki so raztresene od Slovenj Gradca do Vipavske doline,imajo daleďż˝ najveďż˝ prebivalcev-blizu 1.100-Ravne pri Šoštanju.Zanje in za pohodnike iz drugih krajev sta Planinsko društvo Šoštanj in Športno društvo Ravne uredili kroďż˝no Ravensko pot ,ki jo lahko prehodimo v štirih urah.Pot je odliďż˝no oznaďż˝ena ,na njej pa so tudi štiri kontrolne toďż˝ke z ďż˝igi,ki jih odtisnemo na poseben kartonďż˝ek.

 


Ravenska pot se priďż˝ne pri rekreacijsko -kulturnim centrom (REKS ) v Spodnjih Ravnah,kjer je na lesenem kozolďż˝ku vpisna knjiga ,ob njej pa najdemo tudi kartonďż˝ek za ďż˝ige.Oznaďż˝ena pot se za stavbo pridruďż˝i kolovozu,ki se skozi gozd vzpne do skupine hiš. Poslej hodimo veďż˝inoma po cesti,ob kateri so hiše,sadno drevje in travniki. Le tam,kjer se nam gozd pribliďż˝a z obeh strani,za njim pa je na desni samotmo drevo ,zavijemo za krajši ďż˝as na vzporedno pešpot.Ko prispemo do konca asfaltne ceste,nadaljujemo po kolovozu,s katerega ďż˝ez nekaj nekaj minut zagledamo ruševine gradu Forhtenek.Na mogoďż˝no drevo,kjer je skrinjica z drugim kontrolnim ďż˝igom ,je pritrjen list  z orisom grajske zgodovine.Grad so verjetno postavili ob koncu 13.stoletja ,leta 1635 pa so ga moďż˝no poškodovali kmeďż˝ki uporniki,ker ga niso obnavljali je bil ďż˝e ob koncu 17. stoletja v ruševinah.Na njihov vrh se lahko povzpnemo po strmi stezi ,vendar pri tem ne smemo preveďż˝ siliti k prepadnemu robu.

 

 

 Nadaljevanje do Vrholanovega vrha ( 710m) je povsem drugaďż˝no od dosedanje poti saj hodimo po senďż˝ni strani gozdnatnega hribovja nad potokom Velunja.Po slabe pol ure hoje se široka gozdna pot vzpne na sleme.Prikaďż˝e se samotna domaďż˝ija ,tik nad njo pa je ďż˝e vrh z naslednjim ďż˝igom RAVENSKE POTI.Z Vrholanovega vrha je lep razgled proti jugu,kjer je na najbliďż˝nji vzpetini podruďż˝niďż˝na cerkev Svetega Duha.Zadaj kipijo v nebo dimniki in hladilni stolpi šoštanjske termoelektrarne,levo od njih je Gora Oljka,povsem v ozadju pa še Posavsko hribovje.Z vrha se po mehki stezi spustimo do ceste,ki pa jo ďż˝e ďż˝ez nekaj deset metrov zapustimo in se vzpnemo na Podvelanški vrh (692m).Z njega nadaljujemo po grebenu proti zahodu.Pot se prevesi navzdol in poďż˝asi spusti do gozdne ceste.Pri lovski preďż˝i zavijemo s ceste na kolovozno pot ,ki se ob njivi prevali v gozd.Kmalu preďż˝kamo še en travnik z lovsko preďż˝o,potem pa se vzpnemo do kmetije Abidnik (700m),kjer odtisnemo še zadnji ďż˝ig.Pod kmetijo je lepo zidano znamenje,mimo katerega odhitimo v dolino.ďż˝e na prvem ovinku pod kmetijo se Ravenska pot loďż˝i od makadamske ceste ter ďż˝ez pašnik in gozd spusti do naslednje domaďż˝ije.Pri njej se pridruďż˝i asfaltni cesti,ki vijuga med njivami ,travniki in drevjem.Kaďż˝ipoti nas kasneje dvakrat preďż˝enejo z nje -prviďż˝ na stransko pot ,drugiďż˝ na kolovoz ,ki se potegne pod samotno kmetijo.Tam se svet odpre in za nami se razgrne griďż˝evje,po katerem smo hodili v minulih urah.ďż˝ez nekaj minut se še zadnjiďż˝ pridruďż˝imo cesti,se spustimo v dolino in vrnemo do izhodišďż˝a (do REKS-a )

Datum: 25.06.2019
Avtor: Borut Zajc
   
   
   
   
   
V sodelovanju s Portalom sostanj.info