novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Planinsko društvo Šoštanj deluje na področu zahodnega dela Šaleške doline že preko 110 let. V okviru društva delujejo mladinski, vodniški in markacijski odsek ter dve sekciji: Zlatorog in Gaberke. Društvo upravlja tudi dve obhodnici in sicer Trško pot okoli Šoštanja in Ravensko pot. Včlanjenih je okoli 300 planink in planincev, ki imajo možnost, da se udeležijo preko 20 izletov, pohodov, taborov in tur, ki jih društvo organizira vsako leto. Postanite oz. ostanite člani PD Šoštanj tudi vi! Obiščite društveno pisarno na Koroški cesti 13 (bivši vrtec Lučka) v uradnih urah, ki so vsak četrtek od 18h do 20h.

 
ZGODOVINA
AKTIVNOSTI 2019
ORGANIZIRANOST
SEKCIJE
ČLANARINA 2019
TRŠKA in RAVENSKA POT
Avtor: www.pzs.si
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava
Vreme


Domov > Fotogalerije > Kriďż˝ka gora in Tolsti vrh Ostale galerije

Kri�ka gora in Tolsti vrh

 Število vseh ogledov: 0

Kriška gora (staro ime Gojška planina, po kraju Gozd (v lokalnem nareďż˝ju izgovori kot Gojzd, Trďż˝iďż˝anom znana tudi kot Kokovnica) je dobrih 5 kilometrov dolg greben, ki se razprostira vzhodno od Trďż˝iďż˝a, zahodno od Storďż˝iďż˝a, juďż˝no od Košute in severno od Golnika ter Udin boršta. Ime je gora dobila po vasi Kriďż˝e, ki leďż˝i tik ob njenem vznoďż˝ju. Na 1471 m stoji Koďż˝a na Kriški gori, do katere iz vasi Gozd poteka tovorna ďż˝iďż˝nica. Najvišji vrh grebena je Tolsti vrh (1715 m). Vďż˝asih zahodnega dela grebena ni prerašďż˝al gozd, saj so senoďż˝eti redno kosili in pokošeno travo namenili za krmo konjev v kriški vojašnici.

Kriška gora ni ime za posamezno goro ali vrh, ampak za dobrih 5 kilometrov dolg greben v Kamniško-Savinjskih Alpah zahodno od StorĹľiÄŤa. Ima dve pohodnikom priljubljeni toÄŤki: na njenem zahodnem delu na prisojni MeĹľnarjevi senoĹľeti stoji Ĺľe omenjena KoÄŤa na Kriški gori (1471 m), na njenem skrajnem vzhodnem delu pa jo zakljuÄŤuje Tolsti vrh, ki je s 1715 m tudi najvišji vrh grebena. Obe toÄŤki sta povezani s ÄŤudovito, razgledno grebensko potjo, ki nam omogoÄŤa lepo kroĹľno turo.

 

Na Kriško goro vodi veÄŤ poti, kot bi jih ÄŤlovek zmogel na prste obeh rok prešteti in tudi izhodišÄŤ je veliko razliÄŤnih. Za vse tipe in okuse obiskovalcev tega lepega dela Slovenije.Naša pot nas je vodila od ZavetišÄŤa v Gozdu ,lepo urejenega planinskega doma z okolico na višini 890 m pa vse do Tolstega vrha ,ki je s svojimi 1715m tudi najvišji vrh grebena.Po grebenski poti smo kmalu prispeli do koÄŤe na Kriški gori,kjer je zaÄŤelo rahlo deĹľevati.Spust do našega izhodišÄŤa smo opravili v deĹľju po lepo oznaÄŤeni poti varovani tudi z jeklenico,kjer je to potrebno vse do našega izhodišÄŤa ,kjer nas je ÄŤakal prevoz proti domu.

Datum: 25.05.2019
Avtor: Borut Zajc
   
   
   
   
   
V sodelovanju s Portalom sostanj.info